Käsittelyohje Nose Work -hajuille

Käsittelyohje – vinkkejä Nose Work – koulutushajujen käsittelyyn ja säilytykseen

Käsittelyohje on kooste siitä, kuinka Nose Work -koulutushajuja tulisi käyttää ja säilyttää.

USA:ssa käytössä on eteeriset öljyt ja hajuina koivu, anis ja neilikka. Koska eteeristen öljyjen käyttö sellaisenaan voi olla eläimille vaarallista, ryhdyttiin Ruotsissa etsimään turvallisia hajuja.  Siellä päädyttiin vesipohjaisiin hydrolaatteihin hajuina eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli.  Käytössämme ovat samat aineet kuin Ruotsissa, jotta naapurimaiden  yhteistyö olisi helppoa. (Svenska Nose Work klubben)

Hydrolaatit ovat eteeristen öljyjen tislauksessa syntynyttä vesipohjaista tislettä ja sellaisenaan turvallisia käyttää.  Ostamme hajut tällä hetkellä Ruotsista, johon ne tuodaan Portugalista. Etsimme yhteistyökumppania tisleiden valmistukseen Suomesta.

Eukalyptus-, laakerinlehti- ja laventelihydrolaatit ovat herkästi kaasuuntuvia aineita. Ne liikkuvat nopeasti, mutta nopea kaasuuntuvuus aiheuttaa hankaluuksia aineiden säilytyksessä ja kätkemisessä. Muovi ei pidättele hajumolekyylejä, joten suosittelemme pitämään pullon lasipurkissa.

Olemme testanneet sekä lääkelasipulloja että muovisia tippapulloja. Lääkelasipullo, jossa on muovikorkki ja kuminen pipetti, on säilyttänyt hajun paremmin sisällään kuin muovinen tippapullo.

Tällä hetkellä käytössämme on vain lääkelasipulloja, joita säilytetään lasipurkissa. Lääkelasipullossa tulee olla muovikorkki aina säilytyksen aikana. Pipettiä käytetään vain ainetta annostellessa.

Hydrolaateissa ei ole säilöntäaineita, joten se kannattaa säilyttää jääkaapissa ja varoa siirtämässä pipetin kautta likaa pulloon. Kun laitat ainetta materiaan, varo koskemasta siihen pipetillä tai käsin, jottei ainetta joudu sormiisi ja sitä kautta paikkoihin, joihin et sitä halua.

Kokeissa haju piilotetaan aina johonkin materiaan, sitä ei koskaan imeytetä suoraan esineiden pinnalle. Hajut liikkuvat herkästi ja saattavat kaasuuntua jopa puolen tunnin päästä niin paljon, ettei koira enää löydä hajun lähtöpistettä.  Koiran yleistämisen kannalta on hyvä, jos koiralla on kokemusta erilaisten ja hajuisten imeytysmateriaalien käytöstä. Yleisesti käyttöön ovat vakiintuneet huonekalutassut, topsipuikot ja vanulaput, mutta se voi olla myös vaikkapa talouspaperin tai kankaan pala.

Koska palkkiona käytetään usein ruokaa, syntyy koiralle klassinen ehdollistuma hajun ja palkkion yhteydestä. Siksi on hyvä laittaa materia koiran saavuttamattomiin, jotta se ei koulutuksen alkuvaiheessa syö sitä. Sopivia ovat käytännössä olleet erilaiset purkit ja rasiat. Kysy lisää koulutuksen käyneiltä kouluttajilta. Koiraa palkitaan hajupiilon löytymisestä koiralle sopivalla palkkiolla. Palkitseminen on sallittu ja jopa suositeltavaa myös kokeissa, kuitenkin vähintään 20 cm päässä hajupiilosta.

Hydrolaattien säilyvyysaika on noin vuosi pullottamisesta. Pyrimme ilmoittamaan kunkin erän säilyvyysajan aina toimituksen yhteydessä.

Käsittelyohje päivittyy jatkuvasti sitä mukaa, kun saamme uutta tietoa sen käytöstä ja ominaisuuksista.