Nosework-kokeet ja hajutesti

1.1.2020 alkaen nosework on Kennelliiton virallinen koelaji.

Nosework-kokeissa suoritetaan neljä etsintää.  Kaikkien etsintämuotojen kokeissa (KEK) mukana ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä.  Yhden etsintämuodon kokeissa (YEK) suoritetaan 4 erilaista etsintää samassa etsintämuodossa.

Tasoluokkia on 3, alkaen 1-luokasta.  Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja kätköjen sekä ympäristöjen vaativuuden noustessa.   Luokkanousut tapahtuvat erikseen toisistaan riippumatta kaikkien etsintämuotojen kokeissa ja kussakin yhden etsintämuodon kokeissa.

Jokaisessa etsinnnässä on enimmäisaika, jonka sisällä kätkön tulisi löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi siitä, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, virtsaa rata-alueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä koiraa kohtaan. Koira on etsinnäissä pääsääntöisesti kytkettynä. Myös etsintäaika ratkaisee ja nopeus on valttia, mikäli mielii kokeita voittaa.

Ensimmäisessä luokassa etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti sekä näiden yhdistelmä, kolmannessa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli sekä näiden eri yhdistelmät. Käytettävät hajut ovat hydrolaatteja.

Koirakko voi osallistua kokeeseen, kun koira on suorittanut hajutestin. Hajutestejä järjestävät NWF:n jäsenyhdistykset.  Hajutestissä koiran tulee löytää eukalyptuksen haju 12 pahvilaatikon joukosta. Hajutestaajana toimivat yhdistyksen kouluttamat hajutestaajat tai nosework-ylituomarit.. Lisätietoa löytyy ohjeita hajutestiin osallistujille -sivulta.

Koesäännöt

Koesäännöt 1.1.2020 alkaen

Hajutestisäännöt

Status 30.1.2020:
Hajutestisäännöt tulevat selkiytymään arviolta 1.3.2020 alkaen.  Siihen saakka hajutesteissä käytetään entisiä sääntöjä, jotka on entisten koesääntöjen sisällä.  Hajutestejä voi anoa ihan normaaliin tapaan, vaikka koeanomukset ovat vielä jäädytetty.

Huomaa myös, että hajutesti eiole Kennelliiton alaista toimintaa, mutta sen läpäisy on edellytys sille, että nosework-ylituomari voi vahvistaa koiran koekirjan ja siten koiran koeoikeuden.

 

Eteeriset öljyt käyvät huonosti nosework-harrastukseen niiden voimakkaan aromin vuoksi. Sekä harjoituksissa että kokeissa käytetään erikoisuutoksia – hydrolaatteja.