Nosework-kokeet

Nosework-kokeissa suoritetaan aina neljä etsintää.  Kaikkien etsintämuotojen kokeissa (KEK) mukana ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä.  Yhden etsintämuodon kokeissa (YEK) suoritetaan 4 eri etsintää samassa etsintämuodossa (esimerkiksi neljä erilaista sisätilaetsintää).

Tasoluokkia on 3, alkaen 1-luokasta. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja kätköjen sekä ympäristöjen vaativuuden noustessa. Luokkanousut tapahtuvat toisistaan riippumatta, erikseen kaikkien etsintämuotojen kokeissa ja kussakin yhden etsintämuodon kokeissa. Koira voi siis olla esimerkiksi sisätilaetsinnöissä 2-luokassa ja ajoneuvoetsinnöissä 1-luokassa.

Jokaisessa etsinnnässä on enimmäisaika, jonka puitteissa kätkön tulisi löytyä. Nopeus on valttia, mikäli mielii voittaa kokeissa. Virhepisteitä saa esimerkiksi siitä, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, tekee tarpeensa etsintäalueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä koiraa kohtaan. Koira on etsinnän aikana pääsääntöisesti kytkettynä.

Ensimmäisessä luokassa etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti sekä näiden yhdistelmä, kolmannessa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli sekä näiden eri yhdistelmät. Eteeriset öljyt käyvät huonosti nosework-harrastukseen niiden voimakkaan aromin vuoksi. Sekä harjoituksissa että kokeissa käytetään erikoisuutoksia – hydrolaatteja.

Koesäännöt 1.1.2020 alkaen

Nosework-kokeita voi järjestää Kennelliiton jäsenyhdistys. Kennelliiton pätevöimät nosework-ylituomarit ja vastaavat koetoimitsijat löytyvät Kennelliiton sivuilta toimihenkilöhaulla. Kokeet anotaan Kennelliiton Omakoira-palvelusta vähintään 6 viikkoa ennen kokeen ajankohtaa.

Kaikki järjestettäväksi hyväksytyt kokeet löytyvät Kennelliiton tapahtumakalenterista

Koekirjoja voi ostaa Showlinkiltä

Kokeiden tulokset tulevat näkyviin KoiraNetiin.


Nosework-kokeiden järjestäminen on mahdollista 15.9.2020 alkaen

Noseworkista Kennelliiton uusi koemuoto

Noseworkista uusi Kennelliiton alainen koemuoto vuonna 2020