Hajut

Nosework-koelajissa etsitään eukalyptuksen, laakerinlehden ja laventelin hajuja.

USA:ssa käytössä on eteeriset öljyt ja hajuina koivu, anis ja neilikka. Koska eteeristen öljyjen käyttö sellaisenaan voi olla eläimille vaarallista, ryhdyttiin Ruotsissa etsimään turvallisia hajuja. Siellä päädyttiin vesipohjaisiin hydrolaatteihin, jotka ovat sellaisenaan turvallisia käyttää, hajuina eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Käytössämme ovat samat aineet kuin Ruotsissa, jotta naapurimaiden yhteistyö olisi helppoa. (Svenska Nose Work klubben)

Hydrolaatit muodostuvat eteeristen öljyjen höyrytislauksen yhteydessä ja ovat eteerisen öljyn sivutuote. Hydrolaateissa itse aineen pitoisuus on hyvin alhainen, vain joitakin prosentteja. Kaikki tutkitut hydrolaatit sisältävät myös erilaisia liuottimia ja ne poikkeavat toisistaan huomattavasti koostumukseltaan. Hydrolaatteja ei luokitella vaarallisiksi tuotteiksi eikä hydrolaattien käyttöön noseworkissa liity viranomaismääräyksiä. Hydrolaatteja käytetään noseworkin lisäksi mm. aromaterapiassa, erilaisissa ihonhoitotuotteissa, ärtyneisiin silmiin, akneen ja suuveteen.

Eukalyptuksen, laakerinlehden ja laventelin hajua on saatavilla myös eteerisinä öljyinä. Huomaa kuitenkin, että eteeriset öljyt ovat väkeviä ja niissä on vahva tuoksu. Niitä ei pidä hengittää tai käyttää iholla laimentamattomana, sillä se sisältää riskin allergisille reaktioille ja nieltynä jopa myrkytysoireille. Eteerisiä öljyjä ei saa joutua limakalvoille ja ne on säilytettävä lasten ulottumattomissa.

On todettu, että noseworkissa käytetyissä hydrolaateissa on jonkin verran eräkohtaisia sekä toimittajakohtaisia eroja. Sen vuoksi on katsottu olevan eduksi käyttää eri toimittajien vastaavia tuotteita, jotta koira ei totu vain yhden hydrolaatin hajuun.

Tutustu nosework-hajujen käsittelyohjeeseen


NWF on tehnyt tieteellistä tutkimusta noseworkissa käytetyistä hajuista. Yhteenveto tutkituista hajuista