Käsittelyohje nosework-hajuille

Eukalyptus-, laakerinlehti- ja laventelihydrolaatit ovat herkästi kaasuuntuvia aineita. Ne liikkuvat nopeasti, mutta nopea kaasuuntuvuus aiheuttaa hankaluuksia aineiden säilytyksessä ja kätkemisessä. Muovi ei pidättele hajumolekyylejä, joten suosittelemme pitämään pullon lasipurkissa.

Olemme testanneet sekä lääkelasipulloja että muovisia tippapulloja. Lääkelasipullo, jossa on muovikorkki ja kuminen pipetti, on säilyttänyt hajun paremmin sisällään kuin muovinen tippapullo. Lääkelasipullossa tulee olla muovikorkki aina säilytyksen aikana. Pipettiä käytetään vain ainetta annostellessa.

Hydrolaateissa ei ole säilöntäaineita, joten se kannattaa säilyttää jääkaapissa. Hydrolaattien säilyvyysaika on noin vuosi pullottamisesta. Varo siirtämässä pipetin kautta likaa pulloon. Kun laitat ainetta materiaan, varo koskemasta siihen pipetillä tai käsin, jottei ainetta joudu sormiisi ja sitä kautta paikkoihin, joihin et sitä halua.

Kokeissa haju piilotetaan aina johonkin materiaan (siirrännäiseen), sitä ei koskaan imeytetä suoraan esineiden pinnalle. Hajut liikkuvat herkästi ja saattavat kaasuuntua jopa puolen tunnin päästä niin paljon, ettei koira enää löydä hajun lähtöpistettä.  Koiran yleistämisen kannalta on hyvä, jos koiralla on kokemusta erilaisten ja hajuisten imeytysmateriaalien käytöstä. Yleisesti käyttöön ovat vakiintuneet huonekalutassut, topsipuikot ja vanulaput, mutta se voi olla myös vaikkapa talouspaperin tai kankaan pala.

Koiraa palkitaan hajupiilon löytymisestä koiralle sopivalla palkkiolla. Koska palkkiona käytetään usein ruokaa, syntyy koiralle klassinen ehdollistuma hajun ja palkkion yhteydestä. Siksi on hyvä laittaa materia koiran saavuttamattomiin, jotta se ei koulutuksen alkuvaiheessa syö sitä. Sopivia ovat käytännössä olleet erilaiset purkit ja rasiat.