Nosework-kokeet

Nosework-kokeissa suoritetaan aina neljä etsintää.  Kaikkien etsintämuotojen kokeissa (KEK) mukana ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä.  Yhden etsintämuodon kokeissa (YEK) suoritetaan 4 eri etsintää samassa etsintämuodossa (esimerkiksi neljä erilaista sisätilaetsintää).

Tasoluokkia on 3, alkaen 1-luokasta. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja kätköjen sekä ympäristöjen vaativuuden noustessa. Luokkanousut tapahtuvat toisistaan riippumatta, erikseen kaikkien etsintämuotojen kokeissa ja kussakin yhden etsintämuodon kokeissa. Koira voi siis olla esimerkiksi sisätilaetsinnöissä 2-luokassa ja ajoneuvoetsinnöissä 1-luokassa.

Jokaisessa etsinnnässä on enimmäisaika, jonka puitteissa kätkön tulisi löytyä. Nopeus on valttia, mikäli mielii voittaa kokeissa. Virhepisteitä saa esimerkiksi siitä, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, tekee tarpeensa etsintäalueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä koiraa kohtaan. Koira on etsinnän aikana pääsääntöisesti kytkettynä.

Ensimmäisessä luokassa etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti sekä näiden yhdistelmä, kolmannessa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli sekä näiden eri yhdistelmät. Noseworkissa hajuina käytetään hydrolaatteja, erikoisuutoksia, sillä eteeriset öljyt soveltuvat huonosti nosework-harrastukseen niiden voimakkaan aromin vuoksi.

Suomessa ensimmäiset NWF:n alaiset nosework-kokeet pidettiin 27.5.2017 Rovaniemellä. Noseworkista tuli Kennelliiton virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen ja ensimmäiset viralliset kokeet pidettiin 26.9.2020 Siilinjärvellä ja Oulussa. Suomen ensimmäiset 3-luokan kokeet pidettiin Oulussa 31.10.2020.

Nosework-kokeen säännöt ja ohjeet⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  • Nosework kokeen säännöt
  • Nosework-kokeen yleis- ja arvosteluohje
  • Nosework-kokeen tuomariohje
  • Nosework kokeen järjestäjän toimintaohje

Nosework-kokeen arvostelulomakkeet

Nosework-kokeen anominen Omakoirassa

Nosework-kokeita voi järjestää Kennelliiton jäsenyhdistys. Kennelliiton pätevöimät nosework-ylituomarit ja vastaavat koetoimitsijat löytyvät Kennelliiton sivuilta toimihenkilöhaulla. Kokeet anotaan Kennelliiton Omakoira-palvelusta vähintään 6 viikkoa ennen kokeen ajankohtaa.

Kaikki järjestettäväksi hyväksytyt kokeet löytyvät Kennelliiton tapahtumakalenterista

Koekirjoja voi ostaa Showlinkiltä

Kokeiden tulokset tulevat näkyviin KoiraNetiin.

Tulosten laskennassa on mahdollista käyttää apuna aikoinaan NWF:n koetoimintaan sihteerin/toimiston työtä helpottamaan laadittua tuloslaskenta-exceliä.